“Klice svudaaa, klice oko naaaas…” tako nekako bi se moglo najlakše opisati pojavu klicu u svijetu gastronomije unazad nekog vremena. 

Vjerujem da ste primijetili hrpu slika jela koje kao završni “touch” imaju neku malu hrpicu nečega na vrhu, nečeg što izgleda kao konac s malim točkicama, ponekad i listićima. Da, dragi moji to su klice.

Ono što klice čini super hranom jer to što su višestruko bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima nego konačni plod koji inače konzumiramo. Stvar je u tome da sjemenka sadrži “život”i kad dođe do klijanja tada je potrebna sva energija sjemenke kako bi biljka što prije narasla i postala snažna i zdrava stabljika.

Još jedna super stvar je što ih možete uzgojiti sami za vlastite potrebe neovisno o tome koje je doba godine i to za svega par kuna. Klice možemo uzgojiti od različitih vrsta cjelovitog, organski uzgojenog sjemena, od žitarica, sjemenki i orašastih plodova, trava, povrća i mahunarki. Većinu ih se jede sirove dok klice mahunarki je potrebno prokuhati nekoliko minuta. Sama konzumacija također pruža puno mogućnosti, dodavanje u variva, umake, smoothije, u sendvičima, u salatama…

Na pitanje “Što klijati?” je odgovor stvarno jednostavan, gotovo sve. :D

Pa krenimo redom: orašasto voće (badem, lješnjak, kikiriki),  sjemenke (lan, suncokret, sezam), mahunarke (soja, slanutak, grah , grašak, leća), žitarice (pšenica, kvinoja, heljda, riža, kukuruz, zob, raž), povrće (brokula, kupus, mrkva, luk, špinat, salata, celer, kupus, repa, rotkvica)…

Ja sam za svoj početni “projekt” izabrao klice brokule i rotkvice a kako mi je to pošlo za rukom pogledajte na sljedećim fotkama ispod kojih ću napisati i kratke upute kako uzgojiti klice u svoja četiri zida. ;)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Postupak:

  1. Preko naći stavite sjemenke u vodu da se namoče kako bi klica lakše probila opnu.
  2. Procijedite sjemenke te ih prebacite u staklenku, još jednom isperite, prekrijte staklenku gazom/krpom ili još bolje poklopcem za klijanje (to Vam je poklopac koji na sebi ima sitne rupice) te stavite u posudu tako da staklenka bude okrenuta prema dolje i lagano ukošena kako bi se višak vode ocijedio. Pazite na to da se voda ne zadržava jer će doći do truljenja i neugodnog mirisa. Neka staklenka bude na tamnom mjestu prvih par dana. Npr. ja svoju držim u ormaru ispod sudopera u kuhinji.
  3.  Sljedećih dana je potrebno barem 2 puta dnevno isprati sjemenke s vodom. Moja preporuka je i tri puta ako možete, ujutro svakako, jednom tijekom dana i navečer.
  4. Na slici kod četvrtog dana možete vidjeti kako se razvijaju korijenčići ali oni će nestati kod ispiranja. Ovo pišem da se ne bi netko uplašio da se pojavila plijesan. :)
  5. Peti dan izvadite staklenku, sada već s klicama, na svjetlo kako bi se razvio klorofil u listićima.
  6. Prije pripreme za jelo je potrebno klice staviti u veću posudu i dobro isprati uz kružne poteze rukom kako bi se što više opni sjemenke odvojilo te kako bi ih lakše uklonili. (neće ništa biti ni ako Vam ostane koja opna)
  7. Kao što vidite na slikama, ja sam svoje klice konzumirao 8. dan od namakanja sjemenki. Čuvati ih možete u hladnjaku do tjedan dana.