Današnji blog post je nastavak one super akcije gdje sam kupio šparoge po super povoljnoj cijeni.

Glavna razlika, osim naravno boje, između bijelih i zelenih šparoga je ta da su zelene intenzivnijeg okusa.  Razlika u boji je jednostavno do načina uzgoja, tj. berbe. Dok se zelene šparoge sade plitko i beru kad su iznad zemlje nekih 15-20 cm, bijele se sade dublje i beru se praktički čim provire iznad tla tako da je stabljika pod zemljom daleko od dometa sunca pa se ne razvija klorofil.

Također ću odmah napomenuti ono što sam i na facebook-u spomenuo, nemojte bacati ostatke od svježih šparoga nego ih osušite na suncu i sameljite u prah kojim ćete onda moći obogatiti neka jela koja ćete spremati u budućnosti.

Sastojci:

250 g riže

10-ak bijelih šparoga

1  luk

2 češnja češnjaka

100 ml bijelog vina

1 žlica maslinovog ulja

1,5 litra povrtnog temeljca

sol

papar

peršin

limun

Najprije šparogama odvojite zadebljani dio i to tako ih primite za vrh i za kraj te ih savijete dok ne puknu. Dio prema vrhu blanširajte 3-4 minute u slanoj vodi. U posudu u kojoj ćete spremati rižoto stavite maslinovo ulje i na njemu prodinstajte sitno sjeckani luk te mu kroz 2 minute dodajte češnjak i rižu. Rižu je uvijek dobro prvo malo prepržiti na ulju kako bi se lagano oljuštila i na kraju dala kremastiji rižoto. Kad je riža na svojim krajevima postala staklasta možete dodati bijelo vino te nakon minutu/dvije, prvi dio temeljca. Ovu količinu temeljca je potrebno dodavati postepeno tako da si ga slobodno podijelite na minimalno tri dijela. Prije zadnjeg dodavanja temeljca možete začiniti rižoto s paprom, soli i ostalim začinima po želji. Ukuhajte rižoto do kraja i dodajte mu šparoge te još kratko promiješajte. Nakon što ste posudu maknuli s vatre, dodajte malo maslaca kako bi se svi sastojci lijepo povezali.  Poslužiti toplo uz malo limuna kojim ćete dodatno obogatiti okus ovom jelu.

U slast! :)