Svi ste sigurno čuli/vidjeli za te predivne sendviče koji izazivaju zazubice i koje poželite u istom trenutku čim ih vidite na slikama jer to ipak nije samo još jedan običan sendvič.

Vučenu svinjetinu, ako ćemo po domaći, je zapravo skroz jednostavno za napraviti i doma jer sama priprema mesa za pečenje je super jednostavna a jedini element zbog kojeg se rijetko odlučujem za pripremu je vrijeme pečenja jer za isto treba barem 4-5 sati.

Iako, isplatit će se, vjerujte! :D

Kod izbora mesa ne bi bilo loše uzeti nešto ipak malo masniji komad tako da je svinjska lopatica idealna a isto tako i svinjski but, rebarca pa čak i potrbušina će dobro poslužiti.

Neki kuhari predlažu da se meso marinira neki pak da se samo zapeče najprije na tavi a ja sam se odlučio za nešto između pa sam meso začinio suhim začinima te zalio s pola litre piva te tako spremio u pečnicu. Uglavnom, pogledajte moj rezultat. ;)

Sastojci:

1 kg svinjskog buta

0,5 l Pan kraljevski

sol, papar, čili

za peciva:

500 g brašna

20 g svježeg kvasca

4 dl mlijeka

1 žličica soli i šećera

1 žlica ulja

1 žličica kurkume

1 jaje (za premazivanje)

za umak od sira:

0,3 dl Pan lager

200 g sira

1 žlica meda

sol, papar

za umak curry ketchup:

200 g kečapa

10 g curry

sol, papar

kao prilog:

ukiseljena crvena paprika

pola glavice kupusa

Meso začinite navedenim sastojcima i stavite ga u posudu za pečenje s poklopcem te zalijte s pola litre Kraljevskog pana i pecite na 150 stupnjeva cca 5 sati. Obzirom da sad imate hrpu vremena možete si malo natočit piva i predahnuti. :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Dalje, od navedenih sastojaka za tijesto je potrebno isto zamijesiti (prvo sjediniti suhe sastojke pa im dodatke ostatak) te ostaviti na toplom da mu se volumen otprilike udvostuči. Raditi okruglice željene veličine i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva  30 minuta s tim da 5 minuta prije kraja ih izvadimo te premažemo razmućenim jajetom i pospemo sezamom ukoliko imate želju za time. Naravno, peciva možete napravit unaprijed ili ih ubaciti pred sam kraj pečenja mesa pa počajati temeperaturu pećnice.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Umak od sira napravite tako da najprije reducirate 0,3 dl svijetlog piva za otprilike pola te u njega dodate 1 žlicu meda, naribani sir, sol i papar te miješate dok se sir ne rastopi. Preporuka je uzeti sir u tipu gauda, cheddar… Kada je umak gotov po želji ga posuti čilijem.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Umak curry kečap sam koristio da bi ga pomiješao s mesom kada bude “izvučeno” a isti napravite tako da samo pomiješate sve navedene sastojke. Stavite ga u hladnjak na barem 20 minuta da se okusi malo prožmu.

Kada je meso konačno gotovo, pivo koje je ostalo u posudi odstranite te meso s dvije vilice usitnite tj. izvucite ga u niti, dodajte mu curry-kečap umak i promiješajte. Po želji dodatno začinite ako ima potrebe za tim.

Poslužiti u pecivu dok je meso još toplo s umakom od sira, začinjenom salatom od ribanog kupusa i kiselom crvenom paprikom.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript