Uskrs samo što nije a ja sam odlučio donijeti neke prijedloge recepata koji su Vam možda nepoznati ali su svakako zaslužili da dobiju svoju pažnju i da možda pronađu svoje mjesto na Vašem stolu. 

Prvi od takvih je ovaj slavonski perec koji je zapravo jedan “siromaški” kolač i sama priprema ne zahtjeva gotovo nikakvo kulinarsko znanje ali je dosta efektan i djecu mu se jako raduju i uživaju u njemu dok ga odrasli većinom ostavljaju kao ukras svom domu u blagdansko vrijeme.

Kolač je tvrd i pomalo bez nekog posebnog ali ugodnog okusa, barem originalna verzija, jer se sačinjen samo od jaja, brašna i malo soli ali njegov izgled koji po nekim simbolizira Kristovu krunu a po nekima cvijet ga čini idealnim stanovnikom uskrsne gozbe.

Pogledajte recept pa možda nekoga odlučite darivati ovim komadićem slavonske tradicije.

Sastojci:

3 jaja

oštro brašno

prstohvat soli

Dodatno:

2 kuhana jaja

Navedena tri jaja je potrebno umutiti pjenjačom te im dodavati oštrog brašna toliko da se umijesi glatko tijesto. Količina brašna varira ovisno o veličini jaja pa nisam naveo točne mjere ali neka Vas to ne obeshrabri. Meni je danas bilo potrebno oko 150 g na tri manja kokošja jaja. Posoliti i još malo mijesiti kako bi tijesto bilo polutvrdo.

Podijeliti na dva dijela i razvaljati u pravokutni oblik. S jedne od dužih strana zarezati do pola tj. na trakice kako bi dobili “krunu”. Preklopiti po dužini i kružno savinuti te s malo vode ili bjeljanjka spojiti krajeve.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva celzijusa dok se kruna ne podigne, po prilici 10ak minuta.

U sredinu staviti kuhano i obojano jaje te ili poslužiti ili darivati drage ljude. :)

Dodatno:

U posudu staviti litru vode, 2 žlice octa i čim više kore crvenog luka te 2 jaja. Kuhati 15 minuta, ugasiti vatru i ostaviti jaja još barem sat vremena u vodi. Izvaditi ih i posušiti te premazati sa slaninom zbog sjaja.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript