Svibanj je mjesec u kojem nas priroda daruje s dva divna bijela cvijeta, bazgom i bagremom. Bazgu manje više svi poznaju zbog super finog sirupa/soka koji se radi od nje ali bagrem je mnogima neistražen. 

Kako se moja obitelj bavi pčelarstvom, od malih nogu sam upoznat s važnosti bagrema u prirodi jer je to jedna od najvažnijih medonosnih biljaka u Hrvatskoj, posebice u kontinentalnom dijelu. Ono što pamtim je da smo kao djeca brali cvjetove bagrema i žvakali ih jer su svojoj unutrašnjosti skrivali slatki nektar koji nam se svima tako sviđao.

Koristiti se mogu gotovo svi njegovi dijelovi osim kore koja može izazvati trovanje. Od mladog lista i cvijeta se mogu raditi čajevi i sirupi ili ih konzumirati svježe ili termički obrađene. Sjemenke iz mahune se također mogu koristiti i to kao alternativa grahu i drugim mahunarkama a čak sam naišao i na podatak da pečene sjemenke bagrema mogu biti zamjena za kavu. Ovo zadnje nisam probao ali me definitivno zainteresiralo. :)

Napomena: zbog već spomenute mogućnosti otrovanja ne smiju se koristiti stara kora, zreli list i sirove sjemenke. 

Ja ću Vam danas predstaviti jedan jednostavni ali skroz ukusni recept  koji uz dodatak meda, cimeta, pekmeza ili samo uz malo šećera u prahu postaje prava poslastica.

Sastojci:

20-ak cvjetova bagrema

1 jaje

50 g brašna (kombinacija mekog i oštrog)

100 ml hladne vode

1/2 žličice praška za pecivo

1/2 žličice cimeta

prstohvat soli

dodatno:

med

cimet

šećer u prahu

ulje za prženje

Cvijet bagrema uberite ujutro dok se još nije potpuno otvorio te ga lagano operite u vodi pazeći da Vam što manje pupoljaka otpadne. Slagati  na kuhinjski papir i ostaviti da se malo posuši.

Navedene sastojke za tempuru samo dobro sjediniti pazeći da Vam ne ostanu grudice brašna. Gustoća smjese koju trebate dobiti je dosta gušća od smjese za palačinke ali ne i pregusta kako bi ove nježne cvjetiće mogli uspješno umočiti. Ja osobno dodam malo praška za pecivo kako bi mi se tijesto napuhalo.

Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri te cvijet bagrema koji ste umočili u tempuru pržite do zlatno žute boje. Slagati na papir da se upije višak masnoće.

Poslužiti toplo preliveno medom ili uz pekmez ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript