Ima već skoro 7 godina kako sam zadnji put koristio britvice za brijanje brade i nešto više od 5 godina kako sam počeo puštati bradu i kako sam odlučio da ću joj skoro svaki dan posvetiti nekoliko minuta. 

Tko god želi urednu i održavanu bradu zna da to traži kako vremena tako i novaca. Dok će kupnja češlja za bradu biti jednokratni trošak ulje, šampon i balzam su ipak potrošni i traže ponovne kupovine.

Industrijski proizvodi mogu ispasti dosta skupi iako ih ima sve više na tržištu pa iz tog razloga uz malo dobre volje i samo nekoliko sastojaka možete sami napraviti svoje osobne primjerke.

U ovom postu će se posvetiti malo ulju za bradu za koje Vam je potrebna uljna baza i eterično ulje.

Kod izbora ulja praktički ne možete pogriješiti ukoliko izaberete neko od organskih, hladno prešanih ulja kao npr. ulje od badema, kokosa, argana, grožđa, koštica marelice, jojobe, lješnjaka…Odmah ću napomenuti da će se kokosovo ulje unatoč tome što ga rastopite, relativno brzo vratiti u kruto stanje tako da ga je bolje koristiti za balzam. Također nije loše razmisliti i o ricinusovom ulju koje će potaknuti rast dlačica.

Zašto je uopće bitno koristiti ulje? Prvenstveno zbog hidratizacije kože koja će se vrlo lako i brzo isušiti ukoliko joj ne posvetite pažnju. Nadalje, puno lakše će se bradu moći rasčešljati a i one “neposlušne” dlake stavit pod kontrolu, uz sve to dat ćete svojoj bradi lijepi izgled i sjaj.

Kod eteričnih ulja je također izbor isključivo na Vama tako da si birajte ono što najviše volite. Ja osobno volim malo “drvenaste” mirise kao što su ružmarin ili bijeli bor. Ostale preporuke su lavanda, limun, naranča, eukaliptus, limunska trava, kadulja, vanilija…

Ono što je moj osobni razlog zašto sam radim svoje ulje je taj što me 150 ml ulja za bradu kojeg čine 2 hladno prešana ulja i 3 različita eterična ulja cjenovno izađe oko 50 kuna dok se cijene za 30 ml u trgovinama kreću oko 100 kuna + znam od čega se moje ulje sastoji.

Preporuka za kupnju hladno prešanih ulja su ljekarne u kojima možete također i eterična ulja pronaći.

Sastojci:

100 ml bademovog ulja

50 ml ricinusovog ulja

10 kapi eteričnog ulja bijelog bora

5 kapi eteričnog ulja lavande

10 kapi eteričnog ulja ružmarina

1 staklena bočica tamne boje

Postupak:

  1. U čistu bočicu ulijte ulje badema i ricinusa. Razlog zašto ide manje ricinusovog ulja je taj što je navedeno ulje puno gušće.
  2. Dodajte navedenu količinu eteričnih ulja i promiješajte. Navedene količine su one koje ja stavljam a Vi si naravno možete prilagoditi omjere.
  3. Zatvorite čvrsto čepom i po potrebi koristite.

Par savjeta za kraj:

  • ulje nanosite na bradu koja je lagano mokra te ju rasčešljajte pomoću drvenog češlja
  • ulje utrljajte u dlanove te blago raširenim prstima prolazite kroz bradu skroz uz kožu
  • višak ulja slobodno možete staviti na kosu
  • koristiti jednom dnevno ili svaki drugi dan a ako ima potrebe može i češće

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript