Razmišljao i razmišljao što i kako pa sam se domislio da s vremena na vrijeme imam tematske tjedne, nekad će to biti boja, nekad internacionalna kuhinja, ponekad namirnica…. Za početak sam se odlučio za “zeleni tjedan” pa samim time stiže i prvi”zeleni” recept.

Ideja je pronađena negdje u bespućima interneta i mogu samo reći da me oduševilo :) Moja izvedba je bila za doručak i definitivno će se često naći na meniju upravo zbog ogromne količine zdravlja koje nosi u sebi. :)

Potrebne su samo dvije namirnice (avokado i kokošje jaje) te sol i papar.

Ukratko o prednostima avokada:

Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal / 669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što čini 22% RDA), dobar izvor kalcija (12 mg, što čini 12% RDA) i magnezija (30 mg što čini 10% RDA), a sadrži vrlo malo natrija (7 mg).Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, što čini 28% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg, što čini 10% RDA), niacina (1,74 mg, što čini 11% RDA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg i sterola sadrži beta-sitosterol 76 mg.
(izvor coolinarika: http://www.coolinarika.com/namirnica/avokado/)

Sastojci:

1 avokado

2 kokošja jaja

sol

papar

crvena paprika

Avokado prerežite napola i izvadite sjemenku. Objema polovicama odrežite mali dio s vanjske strane kako bi mogli stajati u posudi. Žlicom izvadite manji dio mesa avokada tako da jaje lijepo stane. Posolite, popaprite i malo pospite s crvenom paprikom. Sve smjestite u vatrostalnu posudu i ubacite u zagrijanu pećnicu na 20ak minuta na 180 stupnjeva. Kada izvadite jelo iz pećnice ostavite nekih 5 minuta da jaje odmori tj. da se kora koja se stvorila kod pečenja malo omekša.

Garantiram Vam da nećete pogriješiti nađe li se i  na Vašem stolu ovo super fino i zdravo jelo :)

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript