Nastavak zelenog tjedna donosi nam ove super zelene kiflice koje su nastale povodom jedne rođendanske fešte. :) 

Prva asocijacija na ove “male zelene” je da su rađene sa špinatom a kad kažem da u pitanju nije špinat nego kopriva uvijek nastupi malo nepovjerenja. Apsolutno neopravdano! Uostalom, prvi zalogaj i sve sumnje nestanu u trenu. :)

Koprivu možemo slobodno nazvati zelenim blagom iz prirode jer je biljka koja je iznimno zdrava i korisna kako ljudima tako i drugim biljkama. Sadrži veliku količinu željeza i raznih vitamina, biljne soli i enzime. Odlična je za detoksikaciju organizma i pomaže kod mnogih bolesti kao lijek ali i kao sredstvo sprečavanja pojave bolesti.

Kod brige za biljke u Vašem vrtu je odličan pripravak od koprive koji se koristi kao tekuće gnojivo koje potiče proizvodnju klorofila, privlači gliste u vrt i bogato je dušikom. Način pripreme: 1 kg koprive potopiti u 10 litara vode i ostaviti da stoji 3-4 dana. Koristi se razrijeđeno s vodom u omjeru 1:50 za prskanje ili 1:10 za zalijevanje.

Sastojci:

200 g svježe koprive

500 g glatkog brašna

1 vrećica suhog Digo kvasca ili 1 svježi kvasac

1 žličica šećera

1 žličica soli

200 ml tople vode

100 ml ulja

150 g topljenog sira u trokutićima

Za početak koprivi maknemo tvrdi dio stabljike i blanširamo vrhove i listove. Procijedimo i usitnimo štapnim mikserom ili u blenderu uz dodatak malo vode samo kako bi dobili lijepu teksturu te ostavimo da se hladi.

U šalici ugrijemo malo vode/mlijeka u koju dodamo kvasac i šećer te malo brašna i ostavimo da kvasac proradi. Brašno i sol sjedinimo te kada kvasac nadođe umijesimo uz dodavanje koprive i ulja u mekano tijesto. Po potrebi dodati brašna. Ostavimo nekih 45 minuta da tijesto poveća svoj volumen barem za pola.

Uključiti pećnicu i zagrijati je na 180 stupnjeva

Pobrašniti radnu podlogu i razvaljati tijesto, rezati trokute, na svaki staviti komadić topljenog sira i slagati u pladanj za pečenje.

Premazati kiflice s malo rastopljenog maslaca, posuti sezamom i opet ostaviti 15ak minuta da se malo podignu te ih zatim ubaciti u pećnicu na cca 30 min. Nakon što su gotove pokriti ih krpom da malo “odmore” i poslužiti nakon 10ak minuta. :)

U slast :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript