Ima već tome da sam po uzoru na jedan recept s coolinarike radio ovaj, ajmo ga nazvat, ajvar! Glavni sastojak su mu zelene, još ne dozrele rajčice a sličnosti s ajvarom kakav je svima poznat baš i nema. Po mom skromnom zaključku, titulu ajvara nosi samo zato jer se koristi na sve načine kao i onaj “obični” ajvar od paprike. Okus mu daje senf i hren, zelene rajčice boju a ukupni rezultat je iznenađujuće dobar.

Ovo je svakako dobar način kako iskoristiti rajčice koje ostanu na biljci nakon što nas napusti lijepo vrijeme.

Sastojci:

1/2 kg zelenih rajčica

2 žlice hrena

1 dl ulja

1 žlica  senfa

sol

papar

maslinovo ulje 

Zelene rajčice je potrebno oprati i očistiti od eventualnih oštećenja te ih tada usitniti/samljeti bilo u multipraktiku ili blenderu. Kada ste dobili lijepo mljevenu smjesu istu je potrebno procijediti kako bi se riješili viška tekućine. Ja sam to napravio tako da sam smjesu prebacio u kuhinjsku krpu koju sam stavio u cjedilo te dobro stegnuo rukama dok sva voda nije izašla. Štapnim mikserom pomiješajte ulje, senf, hren, sol i papar te dodajte ocijeđene rajčice. Sve još malo prođite štapnim mikserom te sipajte u staklenku. Za kraj, ajvar prelijte s maslinovim uljem i spremite u hladnjak.

Poslužiti uz sve vrste pečenja, roštilj, kobasice ili suhomesnate proizvode ili kao namaz za prepečeni kruh. U svakom slučaju, ovaj zanimljivi recept svakako vrijedi isprobati.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript