Svi vi koji pratite facebook stranicu bloga mogli ste vidjeti da smo nedavno u našem vrtu vadili batat. Koliko točno smo izvadili ne znam, ali po nekoj slobodnoj procjeni ima ga 20ak kilograma, što narančastog, što ljubičastog. Za naše potrebe i više nego dovoljno. :) 

Batat, ili onaj poznatiji naziv “slatki krumpir” koji mnogi nazivaju skroz pogrešnim, je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe zadebljanja korijena ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Sadrži mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Još više korisnih informacija o batatu možete pronaći ovdje.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Iako velika većina ljudi batat koristi isključivo uz slana jela njegova priprema nije ograničena samo na slano već se mogu raditi i zanimljive slastice tako da Vam ja donosim jedan neobični ali nadasve ukusni recept za mousse od batata.

Sastojci:

1/2 kg batata (ljubičastog)

500 ml vrhnja za šlag

100 g šećera (ja sam stavio 2 žlice meda)

1 vanilin šećer

sok 1 limuna

100 g kakao praha

Dekoracija:

kupine

bučine sjemenke

bučino ulje

šlag

Batat je potrebno termički obraditi. Mnogi ga kuhaju otprilike 30 minuta ali ja to izgbjegavam jer smatram da će tako batat izgubiti dosta svojih dragocjenih sastojaka tako da sam ga ja zamotao u aluminijsku foliju i pekao na 200 stupnjeva u pećnicu otprilike 45 minuta. Izvadite ga iz folije i uklonite mu kožu te meso batata uz sok limuna zgnječite u pire. Tu po potrebi dodajte i malo mlijeko ako Vam smjesa bude presuha.

Vrhnje za šlag koje je bilo u hladnjaku istucite u čvrsti šlag skupa sa šećerom/medom i vanilin šećerom te mu nakon toga dodajte pire od batata. Lagano miješajte u jednoličnu smjesu te istu podijelite na dva dijela od kojih u jedan dodajte kakao prah uz dodatno miješanje te poslužite u manje čašice/posudice.

Za sam kraj dekorirajte s još malo šlaga, kupinom, par tostiranih bučinih sjemenki i par kapi bučinog ulja. Ohladite u hladnjaku i poslužite.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript