Kažu da je, sa znanstvene strane gledano, jesen “došla” jučer oko 20 sati ali ako ćemo se držati naših udžbenika onda je taj dan baš danas, 23.rujna. Da li Vedran voli jesen?

Nemam pojma da Vam budem iskren. Volim te pastelne boje, volim namirnice koje nam dolaze s jeseni al’ kiša, eee to ne volim. Od svih vremenskih prilika i neprilika kiša mi je najomraženija i koliko god ona imala svojih koristi za prirodu ja je jednostavno ne voleeeem! :D

Opet s druge strane kažem, dolaze nam te divne jesenske namirnice kao na primjer kraljica jeseni bundeva, mandarine, kestenje, razne gljive, grah, krumpir, kruške, grožđe…i tako unedogled. Sve nabrojano je ipak razlog za barem malo ljubavi prema jeseni. Zar ne? :)

Nego, negdje sam pročitao da su prokulice (kelj pupčar) “pametne glavice” koje su čuvarice zdravlja tijekom zime i kada sam malo zagrebao pod površinu doznao sam da stvarna obiluju svačim nečim korisnim za naš organizam. Odličan su izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrže i brojne minerale kalij, mangan, željezo, magnazij, bakar, kalcij… Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin… E da, još nešto, znam da će se to svidjeti ljepšem spolu, prokulice su na glasu kao “hrana za ljepotu” jer pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva. ;)

Kod same pripreme je bitna jedna stvar a to je NE PREKUHATI ih jer ćete umjesto fine hrskave teksture dobiti kašicu a to nije nikome u interesu tako da je preporuka kuhati ih na pari po prilici 5 minuta.

A sad, recept! Jelo je jednostavno, od svega par sastojaka, zasitno i zbog ovih malih zelenih bombica, zdravo!

Sastojci:

500 g tjestenine

300 g prokulica

3 režnja češnjaka

3 žlice tahini umaka

sol i papar

maslinovo ulje

po želji:

malo slanine

  1. Prokulice očistite ako je potrebno te ih operite. Kuhajte ih na pari oko 5 minuta s tim da im dodate par režnjeva češnjaka.
  2. Vrstu tjestenine naravno izaberite sami i skuhajte ju prema uputama.
  3. Sjedinite prokulice i tjesteninu te ih posolite i popaprite te dodajte malo maslinovog ulja.
  4. Tahini napravite sami ili kupite u trgovini. Ako ga radite sami onda Vam predlažem recept s Darkove web kuharice koji je više nego lijepo objasnio sve.
  5. Dodajte tri žlice tahini umaka u tijesto, promiješajte i poslužite.
  6. Po želji popržite malo slanine te ju usitnite u male komadiće i pospite po tanjuru.
  7. Natočite si čašu bijelog vina i recite: Baš je danas jedan dobar dan! :D

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript