“Jedne noći Lukrezia Borgia, na proputovanju kroz Emiliu, odsjela je u krčmi u Castelfranco Emilia. Krčmar je bio toliko zadivljen njezinom ljepotom, da nije mogao odoljeti porivu, koji ga je tjerao da proviri kroz ključanicu njezine sobe.  No, uz slabu svjetlost svijeća, jedino što je vidio bio je Lukrezijin pupak. Te noći, u transu, krčmar je kreirao novo jelo – tortellini. Tako su tortellini u 15. stoljeću slijedili raviole, za koje je recept po prvi puta zabilježen u 14. stoljeću. No, još puno ranije Rimljani su radili tjesteninu sličnu lasagnama i tagliatlama.”

Novi tjedan i nova radionica u studiu “Majstor kuhar” i to baš nešto što me jako zanimalo jer iskreno, dosad i nisam imao baš pretjerane sreće u izradi domaće tjestenine. :)

Voditeljica radionice je bila Sandra Veselinović. Sandra je zaista majstor kuhar, sa završenom prestižnom školom Le Cordon Bleu u Londonu i godinama iskustva rada u poznatim restoranima. Također je i autorica bloga Oko moga stola gdje možete pronaći uistinu divne recepte. Trenutno ne stiže posvetiti vrijeme pisanju ali kako je rekla, malo joj to fali pa se planira vratiti u blogosferu. :)

Nego, vratimo se na radionicu, kao i uvijek dobro raspoložena ekipa, neka poznata a neka nova lica iako ovaj put u nešto manjem broju. Sandra je jako pristupačna i ono što ja jako volim, puna je priča sa svojih putovanja svijetom a ponajviše Italijom jer ipak je to i bila tema radionice. Pripremili smo 3 vrste tijesta koje smo onda koristila u različitim jelima a pripremalo se sljedeće:

Pizzoccheri –  kelj, krumpir, tagliatelle od raženog brašna u umaku od sira Fontina, parmezana i kadulje:

Strozzapreti con mollica – brokula, pinjoli, grožđice, strozzapreti s prepečenim krušnim mrvicama aromatiziranim  češnjakom i inćunima:

 

 

Pici s umakom od svinjskih kobasica – meso kobasice na luku i češnjaku dodatno začinjeno čilijem i origanom (bijelo vino, koncentrat rajčice, vrhnje za šlag), pici, parmezan:

Ravioli punjeni ricotom i bundevom:

Te još tagliolini alla carbonara ali nažalost fotografije tog jela nemam. :)

Da zaključim, domaća tjestenina nije teška za napravit nego je samo potrebno malo dobre volje i malo ljubavi i za svoje jelo ćete imati neopisivo ukusniji prilog/glavni sastojak nego bilo koji kupovni tako da samo hrabro. ;)

P.s. Ako nekoga zanima neki od recepata slobodno neka se javi u komentaru! ;)