“Saving private GreenTomato” je nova epizoda na blogu u kojoj glavnu ulogu, očito je, imaju zelene rajčice a kad kažem zelene mislim na one nedozrele. ;)

Jesen je već žestoko došla u naš grad tako da  su prvi mrazovi nešto što nas ne treba iznenaditi kada stignu. Samom pojavom mraza može se proglasiti kraj povrtlarske sezone tako da se većina povrća treba pobrati prije jer će u protivnom propasti. Ista stvar je i s rajčicama kao što sam već nekad prije napisao u jednom postu na blogu kada sam pisao o “zelenom ajvaru”.

Ima ta jedna stvar oko nedezrelih zelenih rajčica a to je da sadrži alkaloid solanin, koji je u većim količinama otrovan ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem, pa tako ukiseljena rajčica postaje svojevrsni specijalitet. Također ako se ne kiseli, preporuka je ne uzeti više od 100 g zelene rajčice.

Nego, ajmo mi na recept, tj. na recepte jer sam pripremio dva. :)

Prvi, onaj ukiseljeni, se odlično slaže uz sve vrste pečenja kao i uz variva dok je drugi kao svojevrsni prilog tako da će se ovdje naći za svakog ponešto.

Sastojci:

Za ukiseljenje zelene rajčice:

500 g zelenih rajčica

500 ml vode

150 ml octa

1 žličica soli

papar u zrnu

2 ljute papričice

đumbir veličine palca

sjemenke korijandera

svježi komorač

par listova lovora

4 režnja češnjaka

1 manji crveni ili ljubičasti luk

Postupak:

  1. Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije.
  2. Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice.
  3. U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.
  4. Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuma.
  5. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10ak dana.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Za pohane zelene rajčice:

3 zelene rajčice

1 jaje

krušne mrvice

oštro brašno

začini

Rajčice narežite na ploške debljine pola centimentra, panirajte ih te pohajte na laganoj vatri do zlatno žute boje.Ocijediti na kuhinjskom papiru od viška masnoće te poslužiti dok su još tople..

Ja sam ih poslužio za doručak uz pečena jaja a također se jako lijepo slažu s raznim pečenjima pa ovisi što više preferirate. :)

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript