Ovi mali portugalski kolačići su nešto što smo dnevno rješavali po barem 5-6 komada kad smo bili na kratkom putovanju u Lisabonu i Portu. Nekoliko je razloga za to, prvi je definitivno taj što su takoooo fini a drugi razlog je što su dostupni na svakom koraku jer ipak je to tradicionalna portugalska slastica.

Kada kažem na svakom koraku onda mislim na doslovno svakom, ulični štandovi, pekare, restorani, pa čak i supermarketi, voćarne, ma stvarno svagdje. I masovno se kupuju i jedu jer su jednostavno neodoljivi.

Priprema i nije toliko teška iako zahtjeva vremena, posebno ako se kao i ja odlučite sami napraviti lisnato tijesto, ali vrijedi svake minute koju uložite. Vjerujte mi! Da ne bi bilo zabune, neće vam ovi kolačići biti ništa manje ukusni ako ćete ih raditi s kupovnim lisnatim, samo ga ostavite da se u potpunosti odmrzne kako bi se lijepo i bez puno muke razvaljalo.

Još samo koja riječ o Pasteis de nata. Recept sam dobio od rođene Portugalke, koja je recept dobila od svoje mame, također rođene Portugalke i on je baš onakav kako bi ga Portugalci sebi doma napravili. Originalni recept iz najpoznatije slastičarne “Pasteis de Belem” je još uvijek tajan i vjerojatno će zauvijek takav i ostati, ali po mom sjećanju ovaj recept nimalo u okusu u zaostaje za njim.

U nastavku donosim foto recept tj.postupak pripreme od samog tijesta do izrade kolačića a cijeli recept potražite na sljedećem linku:Pasteis de nata

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript