Ričet je jelo od graha i ječma, tradicionalno pripremljeno s nekom vrstom dimljenog mesa poput rebara, kobasica ili slanine. Zanimljivo je da u hrvatskoj kuhinji, posebno među starijom populacijom naziv ričet mnogi koriste i za sam ječam.

Ovo izdašno i stvarno ukusno jelo najčešće se priprema zimi a sam ječam je othranio  mnoge velike i male kulture – od Etiopljana, Egipćana, a čak i drevni Kinezi su ga koristili prije deset tisuća godina. Egipćani su prvi iskoristili ječam za pravljenje piva, ali i ječmenog slada dok je u Kini ječam bio simbol muškosti i snage. Čak su i drevni grčki sportaši i vojnici jeli kašu i ječmeni kruh, što ih je, smatralo se, učinilo moćnima.

U Hrvatskoj, barem po mom mišljenju, je pomalo zaboravljena namirnica i definitivno slabo iskorištena. Smatrao se “hranom siromaha” jer sam uzgoj je vezan za selo i za obiteljima s puno članova. Dojma sam da ipak dobiva sve veću pažnju, posebice zbog sve većeg broja osoba koja prelaze na vegeterijansku i vegansku prehranu.

Sastojci:

2 luka
2 mrkve
250 g ječmene kaše
2 l vode
2 kobasice (sušeno meso…)
1 mala limenka bijelog graha
1 mala limenka crvenog graha
sol, papar, lovorov list, crvena mljevena paprika
Započinjemo sa sjeckanjem luka na sitno i dinstanjem na ulju na laganoj vatri. Kad luk postane “proziran”, dodajemo narezanu mrkvu, koja će se također kratko pržiti. U lonac dodajte opranu kašu od ječma, prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Začinite solju i paprom te dodajte lovorov list. Ja volim dodati prilično dosta papra jer se s ovim jelom stvarno dobro slaže i ako nije papreno, ne ljuto nego baš papreno, onda mi to nije to.

U zadnjih pola sata dodajte ocijeđeni grah i narezanu kobasicu ili slaninu ili sve što imate pri ruci i volite jesti. Na kraju napravite laganu zapršku od brašna, ulja i crvene slatke mljevene paprike s kojom ćete zgusnuti ričet.

Neobavezno: dodajte veliku žlicu ajvara za dodatni okus koji jako paše ovom jelu.

Poslužite dok je vruće uz svježu salatu i kruh.

U slast! :)

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript