Ljeto i deserti se jako  vole, a ja inspiraciju za ljetno kuhanje tražim kod sebe u vrtu i onom što pronađem. Ovog je puta izbor pao na rabarbaru i crveni ribizl.

Rabarbara je vjerujem mnogima poznata biljka, posebno iz raznih američkih recepata jer je kod njih jako zastupljena, dok ju je kod nas još uvijek malo teže pronaći. Zato sam ja sebi posadio jednu biljku koja me obilno nagrađuje. Riječ je o vrsti koja nije poput onih “sa slika”,  s cijelim crvenim stabljikama, nego ipak ima većinom zeleni dio stabljike. Zbog toga sam je odlučio spojiti s ribizlom kako bih ipak dobio malo te karakteristične crvene boje.

Kod istraživanja što bih mogao pripremiti sam naišao na jedan recept koji me odmah osvojio, a to je curd od rabarbare. To je krema na bazi voća i jaja koja se dobije laganim kuhanjem. Vjerujem da je to većini poznato posebno zbog curda od limuna.

Sastojci:

350 g svježe rabarbare

50 g crvenog ribizla

50 ml vode

Sok jednog limuna

200 g šećera

4 jaja

30 g maslaca

Rabarbaru narezati na manje komade te ju staviti u blender s očišćenim ribizlom i vodom. Miksati dok se skroz ne sjedini i dok ne dobije kremastu teksturu. Kako je rabarbara jako vlaknasta potrebno ju je procijediti nakon miksanja kako bi uklonili ostatak stabljika. Koristite sitno cijedilo i žlicu kako bi ju što više i što bolje procijedili.

Po ovom postupku bi trebali dobiti otprilike 200 ml tekućine. Prebacite tekućinu u lonac i dodajte šećer i sok limuna te miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.

Dodajte izmiješana jaja i dovedite smjesu do vrenja uz stalno miješanje. Smanjite plamen na najmanji i miješajte dok se krema malo ne zgusne. Kada se krema “lijepi” za žlicu, gotova je te ju maknite sa štednjaka. Dodajte maslac i dobro ga umiješajte da se rastopi.

Još jednom procijedite kako bi uklonili eventualne komadiće jaja. Tako napravljeni curd možete odmah pohraniti u staklenke i čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili ga iskoristi za nešto drugo. Svakako ga prije pohranjivanja ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript