Riža na mlijeku je raširena cijelim Balkanom a svoje korijene vuče iz turske kuhinjei i ona je još jedan klasik koji dosad nije pronašao put do mog stola! Danas se i to promijenilo.

Jednostavno a fino, to je često mantra kojom se vodim kada kuham a ovo slatko jelo je upravo to. Svega nekoliko sastojaka a toliko finog okusa i kremaste teksture. U originalnom receptu osnovni sastojci su riža, mlijeko i šećer a ja ne bi bio ja da nisam to sve obogatio s namirnicama koje su lako dobavljive i od tog jednostavnog jela naparvio nešto stvarno jako jako fino. Ljubitelji malina pozor jer ova riža je toliko malinasta da je to naprosto predivno. 

Istraživajući malo o ovom jelu, koje može biti i desert i doručak, gotovo svagdje se spominju “mirisi i okusi djetinjstva” tako da se iskreno nadam da će vas isprobavanje ovog recepta vratiti u te bezbrižne dane kad se ovako fino jelo.

Recept je, kao što sam već spomenuo, jednostavn iako traži da rižu kuhate na laganoj vatri 20-30 minuta pa će biti potrebno i malo miješanja kako ne bi zagorila ili se zalijepila ali vrijedit će svake utrošene minute. 

Sastojci:

600ml mlijeka

125g Zlato polje riže za domaća jela

125g malina

2 žlice meda

0.5 žličice cimeta

dodatno:

Svježa menta

Kokos čips

Mlijeko uspite u posudu/tavu s neprijanjajćim dnom kako bi umanjili mogućnost zagorijevanja te ga zagrijte. Dodajte rižu u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta to jest dok riža nije kuhana a cijela smjesa kremasta. S vremena na vrijieme promiiješajte kako se riža ne bi zalijepila a mlijeko zagorilo. Dodajte pola količine malina, lagano ih zgnječite ta dobro promiješate kako bi riža poprimila ružičastu boju. Dodajte med I cimet te job jednom promiješajte. Kuhanu rižu odmah sipajte u staklene zdjelice/čaše te ukrasite s malo mente, još pokojom malinom te čipsom od kokosa. Poslužiti odmah ili kada se ohladi, to je stvar osobnog ukusa.

U slast! :)

p.s. voće i začine prilagodite sebi i onom što imate pri ruci i što volite.