Postoje torte koje zahtjevaju veliko kulinarsko umijeće a postoje i one koje su super jednostavne. Današnji recept je definitivno iz ove druge kategorije, jednostavne. Lagana dva biskvita koja su napravljena od Dolcela smjese za čokoladne muffine i lagana prozračna krema na bazi slatkog vrhnja s komadićima čokolade kako bi dobili taj “stracciatella” izgled i okus skupa daju laganu, ne preslatku tortu s kojom ćete biti maksimalno zadovoljni. 

Dekoracija je išla također lakšim putem pa sam tako odlučio slatko vrhnje napraviti u dvije boje i jednostavno ih skombinirati naizmjeničnim dodavanjem kako bi dobio zanimljiv uzorak kao konačan rezultat.

Dolcela smjesa za muffine se pokazala još jednom kao super pogodak za izradu biskvita jer sve što je potrebno je samo sjediniti sadržaj vrećice s jajima, vodom i uljem. Biskvit je stvarno spreman u roku 2 minute što mene uvijek učini sretnim jer “jednostavno i brzo” je moj moto. 

Sastojci:

Za biskvit:

2 paketa Dolcela smjesa za čokoladne muffine

2 jaja

200ml ulja

300ml vode

Za kremu:

500ml slatkog vrhnja

1 Dolcela šlagfix

1 Dolcela limun šećer

5 žlica tekućeg jogurta

1 žličica ekstrakt vanilije

1 Dolcela želatina

5 žlica vode

100g čokolade

Dekoracija:

500ml slatkog vrhnja

Smjesu za muffine napravite prema uputama s pakiranja tj. u suhu mješavine dodajte jedno jaje, 100ml ulja i 150ml vode, miksajte električnim mikserom 3-4 minute dok smjesa ne postane skroz glatka. Prelijte smjesu u kalup za pečenje (20 centimetara promjer) na čije dno ste stavili papir za pečenje. Pecite ga u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20ak minuta. Ponoviti cijeli postupak još jednom kako bi dobili na kraju dva biskvita.

Kremu napravimo tako da prvo izmiksate ohlađeno slatko vrhnje dok ono ne krene povećavati svoj volumen i dok konzistencija ne postane malo čvršća. Ovaj dio radimo na većoj brzini miksera kako bi dodali što više zraka u vrhnje. Dodajmo limun šećer, tekući jogurt, ekstrakt vanilije, želatinu rastopljenu u vodi i šlagfix. Nastavimo miksati električnim mikserom dok tragovi pokreta miksera postanu vidljivi na površini vrhnja. Sada je potrebno malo usporiti brzinu miješanja jer je proces pripreme šlaga tada pri kraju. Čim tragovi miksera postanu postojani te se tučeno vrhnje počne zadržavati na metlicama, zaustavite miješanje jer će daljnja obrada rezultirati formiranjem zrnaca masnoće, te će započeti proces izrade maslaca.

Čokoladu naribajte na ribež I pomoću špatule ju polagano umiješajte u gotovu kremu. Kremu istresite na prvi biksvit koji je u kalupu te ju poravnajte. Poklopite sve s drugim biskvitom. Tortu tako spremite u hladnjak na par sati a najbolje i preko noći kako bi se krema dobro stisnula.

Dan poslije ukrasite tortu tako da slatko vrhnje čvrsto izmiksate te u pola smjese dodate rastopljene čokoladne zvjezdice koje su došle u pakiranju smjese za čokoladne muffine. Dobro promiješajte kako bi vrhnje dobilo lijepu smeđu, čokoladnu boju. Žlicom nanosite čokoladno vrhnje na donju polovicu torte a bijelo vrhnje na gornji polovicu. Spojite hrpice vrhnja kako bi se pokrila cijela torta i kako bi se dobio zanimljiv uzorak. Poslužiti dobro rashlađeno.

U slast! :)