Sataraš iliti bećarac, kako se još naziva u određenim dijelovima Slavonije, jedno je od mojih omiljenih ljetnih jela. Ako uzmemo u obzir da sve potrebne sastojke mogu ubrati u našem vrtu samo nekoliko minuta prije početka pripreme eeee onda mi je još miliji.

Sataraš, to pučko jelo kojeg čini svega nekoliko sastojaka jelo je koje smo redovito tijekom ljeta imali za ručak od malih nogu i to većinom kod bake koja ga je spravljala onako od oka i uvijek je bio tako savršen. Kao i svaka baka sa sela imala je svoju bašću u kojoj su rasle razne divote tako da je uvijek sve bilo svježe ubrano i super sočno. Baka ga je uvijek radila uz pire krumpir i to sam smatrao jedinim ispravnim načinom za napraviti ga.

Verzija pripreme ima na desetke, kao i kod većine takvih “starih” jela pa ga netko radi s rižom, netko s mljevenim mesom, netko dodaje patlidžane ili tikvice, ali svaka verzija je jednako fina , a na vama je da se odlučite što vam se više sviđa. :)

Moja verzija je u jednu ruku po starinskom receptu a u drugu ruku ipak ima nekoliko promjena kojima bi ju htio približiti ovom ubrzanom ritmu života.

Sastojci:

2 crvena luka

4-5  većih paprika

6-7 srednjih rajčica

1 tikvica

3 režnja češnjaka

sol i papar

svinjska mast

po želji;

3-4 batata

sol i papar

1 grčki jogurt

2-3 kokošja jaja

Moja verzija sataraša ima nekoliko netipčnih dodataka tj. ja sam ga poslužio uz pire od narančastog batata i jaje na oko. Savršena kombinacija, vjerujte mi!

Pire sam radio tako da sam batate zamotao u aluminijsku foliju i pekao ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca 40 minuta. Izvadio ih, skinuo koru, zgnječio, začinio i dodao grčki jogurt.

Za ovako pripremljen sataraš dovoljno je samo posudu za pečenje premazati sa svinjskom masti (naravno da može i ulje ali mast je mast :D) i sve povrće narezati na “kockice”, začiniti i promiješati u posudi kako bi se masnoća prenijela po svim sastojcima.

Peći otprilike 45 minuta s tim ga da svakih 15ak minuta treba malo promiješati kako  povrće ne bi zagorijelo s gornje strane.

Jaja možete dodati u zadnjih 10 minuta pečenja kako bi se dovršila u pećnici, a možete ih napraviti i na tavi, kako vam drago. :)

Poslužiti toplo i vratiti se okusom u djetinjstvo. :)

U slast!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript