Yaprak dolma, yaprak sarma ili jednostavno yaprak izvorno su tursko jelo. Yaprak je turska riječ koja znači „list“ dok je dolma – “punjeno” pa bi u doslovnom prijevodu naziv bio punjeni list.

U Hrvatskoj obično pravimo sarmu tj. punimo ukiseljene listove kiselog kupusa. U Bosni i Hercegovini možete pronaći pak dvije različite vrste yapraka, u Bosni se uglavnom prave od lišća vinove loze, a u Hercegovini s raštikom. Koje god vrstu da probate nećete požaliti jer su obje vrlo fine.

Danas sam se odlučio na blog staviti recept za ovu tursko/bosansku verziju s lišćem vinove loze i uvjeren sam da ako se odvažite na isprobavanje bit ćete ugodno iznenađeni konačnim rezultatom.

Kada je lišće vinove loze u pitanju, možete koristiti svježe ili konzervirano lišće, to zapravo samo ovisi o tome koju verziju možete pronaći.

Ako možete pronaći svježe, mlado lišće – ne ustručavajte se – malo više posla ali zato još bolji okus na kraju. A ako uspijete sakupiti dovoljno svježeg lišća, možete ih konzervirati  za kasniju upotrebu.

Da biste sačuvali lišće kod kuće, jednostavno ih operite, sastavite oko deset listova u staklenku i prelijte ih kuhanom, slanom vodenom otopinom ili ih možete jednostavno samo zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.

Izvorno meso koje se koristi za ovo jelo je govedina ili janjetina, ali možete upotrijebiti ono koje vama odgovara.

Sastojci:

40 listova vinove loze

400 g mljevenog goveđeg mesa

1 crveni / ljubičasti luk

100 g riže

sol, papar i crvena paprika

500ml umaka od rajčice

200ml vode

Ja sam u ovom receptu koristio konzervirano lišće tako da je postupak sljedeći. Isperite lišće vinove loze i odrežite stabljiku. Začinite mljeveno meso i pomiješajte ga s rižom i sitno sjeckanim lukom.

Stavite jedan list vinove loze na ravnu površinu s okrenutom unutarnjom stranom prema gore. Jednu žlicu mješavine mesa i riže, oblikovane u valjkasti oblik (kao mali ćevap) stavite na rub lista. Preklopite bočne strane lista, a zatim preklopite dno lista preko smjese i čvrsto zarolajte list prema vrhu. Na kraju ćete dobiti 40ak “yaprak cigara”.

Položite yaprake u krug u posudu za kuhanje i to tako da budu čvrsto složeni jedan do drugog (ovo će im pomoći da ostanu zatvoreni tijekom kuhanja).

Rolice prekrijte mješavinom umaka od rajčice i vode. Na vrh postavite tanjur, tako da se ne pomiču tijekom kuhanja i ne odmotavaju.

Kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri.

Poslužite ove jednostavne a jako ukusne punjene listove vinove loze uz žlicu kiselog vrhnja i uživajte u izvornim okusima Turske.

U slast! :)

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Recept na engleskom jeziku na blogu Chasing the Donkey