Nema sumnje da ste svi čuli za Samobor! A što je s malim selom blizu Samobora pod imenom Rude?

U Rudama se nalazi rudnik svete Barbare i jedan je od najstarijih rudnika bakra i željeza u Europi, a ovaj rudnik ima velik značaj upravo za današnji recept. Rudarska Greblica bila je poznata kao jedan od omiljenih obroka rudara, zapravo često im je bila i jedini obrok u danu.

Ime potječe od riječi “greblica” koja je bila drveni alat koji se koristio za razgrtanje pepela u krušnoj peći. Izvorna verzija ovog ukusnog jela napravljena je s orasima i sirom, ali kasnije su žene iz Ruda počele siru dodavati i druge sastojke. Neki od poznatijih dodataka uključuju špinat, blitvu, koprivu, orahe, žutu mrkvu i slično, ali bez obzira na kombinaciju koja se koristi, ovo jelo mora na kraju biti slano jer se nikad ne pravi slatka greblica. :)

Postoje dva osnovna pravila koja morate uzeti u obzir pri izradi Rudarske greblice:

  1. Tijesto ne smije biti tvrdo, niti treba dodavati puno kvasca.
  2. Rubovi moraju biti gotovi zavrnuti prema gore i treba ih pritisnuti tako da nadjev ne iscuri tijekom pečenja.

Ako usporedimo recepte iz perioda od 16. do 18. stoljeća s ovima današnjim možemo vidjeti veliku razliku u izgleda samog jela. To je zato što bi ranije tijesto bilo deblje – s puno manje punjenja, jer je brašna bilo jeftinije i lakše za nabaviti, dok bi sir bio poprilično skup.

Rudarska Greblica prepoznata je kao kulinarski specijalitet, i zato se od 1985. u gradu Rude održava manifestacija pod nazivom „Dani Rudarske greblice“ koju organizira lokalno folklorno društvo. U posljednjih nekoliko godina čak se održava i natjecanje za izbor najbolje Greblice, gdje stanovnici Ruda donose svoju Greblicu stručnom žiriju.

Također, vrlo je važno spomenuti da je Rudarska greblica od 2007. godine uvrštena na popis zaštićenih dobara nematerijalne baštine Republike Hrvatske, a postupak pripreme greblice zaštićen je pri Ministarstvu kulture.

Sastojci:

Za tijesto

400g brašna
1 žlica svinjske masti (ili 2 žlice biljnog ulja)
200ml kiselog vrhnja
Prstohvat soli
1 žumanjak
Prstohvat suhog kvasca

Za punjenje

500g sira
1 bjelanjak
2 cijela jaja
Prstohvat soli
200 g špinata

Recept započinjemo s pripremom tijesta. U brašno dodajte sol i kvasac. Rudarska greblica se obično pravi od svježeg kvasca, ali kako ga nisam uspio pronaći u trgovinama, koristio sam suhi kvasac i to se pokazalo skroz prihvatljivo. Dodajte žumanjak i promiješajte. Dodajte mast i kiselo vrhnje te umijesite tijesto koje treba biti mekano “pod rukom”. Pokrijte tijesto loncem ili krpom i ostavite da se odmara najmanje jedan sat.

Dok se tijesto odmara, napravit ćemo nadjev.

Započnite sjeckanjem špinata na sitno, dodajte mu malo soli, promiješajte i prebacite na kuhinjsku krpu. Stegnite krpu i dobro iscijedite špinat da biste izvukli što više tekućine kako ju špinat ne bi pustio tijekom pečenja i kako tijesto ne bi bilo vlažno.
Špinat dodajte u zdjelu, zajedno sa sirom, jednim bjelanjkom i jednim cijelim jajetom. Dodajte prstohvat soli i ponovo promiješajte kako bi se sve sjedinilo.

Razvaljajte tijesto da bude dvostruko veće od posude za pečenje koju ćete koristiti. Debljina bi trebala biti približno 0,5 cm. Prebacite tijesto u namašćenu ili papirom za pečenje prekrivenu posudu za pečenje. Stavite svu smjesu na polovicu tijesta koja se nalazi u posudi te preko toga preklopite drugu polovicu tijesta.
Savijte rubove prema gore a zatim ih malo pritisnite kako punjenje ne bi iscurilo tijekom pečenja. Premažite sa 2-3 žlice kiselog vrhnja.
Pecite greblicu oko 20-25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da odstoji desetak minuta i poslužite.

Ja osobno ovakvu vrstu jela volim poslužiti s rashlađenim jogurtom kao što možete vidjeti na fotografijama, ali svakako da je na vama kako i na koji način ćete to napraviti.

U slast! :)

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript